Hoe bereken ik het vermogen?

Het vermogen van een radiator wordt uitgedrukt in Watt. Maar hoe bepaalt u hoeveel vermogen uw radiator nodig heeft om de ruimte goed te verwarmen?

Wattage van radiator

Er zijn verschillende aandachtspunten bij het bepalen hoeveel Watt uw radiator nodig heeft. Een belangrijke stelregel is: hoe groter de ruimte hoe meer watt er nodig is. Dit geldt ook voor de temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe meer Watt er nodig is. En ook voor de isolatie geldt: hoe slechter de isolatie, hoe meer Watt er nodig is.

Aantal radiatoren

Heeft u meerdere aansluitpunten voor radiatoren? Dan is het verstandig om deze te benutten.  Met name voor woonkamers is aangenamer om meerdere radiatoren in de ruimte te hebben. De gewenste temperatuur wordt dan namelijk eerder bereikt en blijft stabieler.

De berekenen geeft aan hoeveel watt uw radiatoren gezamenlijk nodig hebben om een ruimte te verwarmen. U kunt het benodigde vermogen delen door het gewenste aantal radiatoren.

Stappenplan voor vermogen berekenen

Om het juiste wattage voor uw radiator te selecteren kunt u het volgende doen:

 • Bepaal de lengte, breedte en hoogte van de ruimte

Meet wat de lengte, de breedte en de hoogte van de kamer is. Het benodigde vermogen van een radiator wordt gebaseerd op de inhoud van een ruimte. 

 •   De gewenste temperatuur vaststellen

De temperatuur voor een leefruimte, zoals een woonkamer is hoger dan de gewenste tempratuur voor een badkamer of hal. De gewenste tempratuur heeft invloed op het vermogen dat de radiator moet leveren.

 • Capaciteit van de radiatoren bepalen

  Bereken het benodigde vermogen via: Zie tool rechterkant
  •   Ruimte voor radiatoren bepalen

  Selecteer een radiator die voldoende vermogen heeft en binnen de ruimte past die u heeft.

  Ruimte besparen?

  Grotere radiatoren kunnen vaak meer vermogen leveren. U kunt echter ruimte besparen door een radiator met meer convectoren te gebruiken. Een andere optie is om een verticale designradiator te plaatsen. Hiermee gebruikt u ruimte die u in de breedte wellicht mist

0
Bewerken Opslaan